Bejeweled

Bejeweled är ett av de mest populära spelen man kan spela i sin smartphone eller browser och det släpptes redan 2001 på Internet. Sedan dess har spelet fått tre uppföljare och det har sålts till olika plattformar i över 75 000 000 olika exemplar. Dessutom har spelet laddats ner mer än 150 000 000 gånger. Det går idag inte att ladda ned via skaparnas hemsida men det går att få tag i på andra sätt. Från början skapades spelet med shockwave, sedan gick man över till flash och det har sedan dess kommit i ännu mer avancerade varianter.

Spelet går ut på att man ska flytta på olika kristall-liknande symboler och det går ut på att få tre, eller fler, likadana i rad så att de försvinner; spelet kräver att man tänker till och påminner något om Tetris. När man har lyckats fått tre eller fler i rad så försvinner de och det ramlar ner nya symboler.

Spelet kan spelas i lite olika varianter, man kan dels utföra olika uppdrag där det går ut på att ha sönder ett visst antal symboler, dels så kan man spela på tid där man ska få så många poäng som möjligt. Till en början var spelet ett spel som spelades på egen hand för sig själv men numera kan man tävla mot sina kamrater eller andra människor via sin dator eller till exempel smartphone. Hittar man inte en lösning i spelet kan man få hjälp av spelet men då får man i regel inga eller mindre poäng.

Bejeweled har lett till att många andra varianter har skapats med samma uppbyggnad. Det spel som kanske är mest känt idag är Candy Crush Saga som är ett av de mest populära spelen som finns att ladda ner på app store och google play. Candy Crush Saga utvecklades av företaget King.