Betapet

Hos alla som gillar att leka med ord, har ett stort ordförråd och inga problem med att stava borde spelet Betapet gå hem. Betapet är en onlineversion av Alfapet och alltså ett ordspel som man spelar mot en eller fler verkliga motspelare. Online är spelet så populärt att det är sällan som det inte finns någon motspelare tillgänglig. För att spela på betapet.se måste man bli medlem och medlemskapet är helt kostnadsfritt, liksom att spela.

Till spelet hör att lyckas konstruera ord av sju bokstäver man fått sig tilldelat samt att placera orden på spelbrädet så att de anknyter till något av de befintliga orden där. Utmaningen är att alla bokstavsbrickor som möts måste bilda ett ord tillsammans för att få läggas och utgöra en ordfläta.

Vinner gör den som har flest poäng när spelet är över och poäng får man för varje ord man lägger. Antalet poäng per ord styrs av vilka samt hur många bokstäver ordet innehåller. Det finns totalt 100 bokstavsbrickor bestående av ett visst antal av samtliga bokstäver. Varje bokstav har ett specifikt värde efter hur många ord man kan kombinera med den. Till exempel ger bokstaven Z högre poäng än bokstaven S. Det finns också några brickor som är blanka. Dessa får användas som vilken bokstav som helst men ger inga poäng. Man ökar alltså sin poäng genom ordkombinationer med bokstäver som ger högre poäng än andra. Det går också att öka sin poäng genom att placera ord på särskilda rutor på spelbrädet som dubblar eller tripplar ordets grundpoäng.

När man spelar Betapet online kan man välja nivå av tidspress. Det går att spela helt utan tidsbegränsning, “normal”, “snabb”, “stress” eller “hets”. Man kan också välja vilken typ av bräde man vill spela på. Antingen klassiskt bräde eller slumpbräde och i ett slumpbräde är de fördelaktiga poänghöjande rutorna slumpmässigt utplacerade.

Betapet är ett mycket stimulerande spel som får många att fastna och sitta klistrade framför datorn. Det är ett skicklighetsspel där det lönar sig att vara duktig. Turen spelar en marginell roll.