Grand Defense

Om man är ute efter ett flash game som är gratis och som gör en helt fast framför skärmen i timmar är Grand Defense ett utmärkt val. Grand Defense har funnits flera år och går ut på något så enkelt som att skydda en frukt eller ett bär från att bli uppäten av insekter. Detta gör man genom att hindra insekternas framkomlighet med växter som man köper för de coins (mynt) man har tillgång till. Växterna utsöndrar ett gift som dödar insekterna, men inte på en gång. Det gäller att bygga upp spelplanen med tillräckligt många växter för att hinna döda insekterna som bara blir snabbare och snabbare och fler och fler, innan de når sitt mål.

Rent taktiskt kan växterna användas för att bygga banor som insekterna tvingas gå via för att nå frukten/bäret. Det finns främst två varianter av växter: en för 10 coins och en för 15. Den för 15 coins är mer effektiv och dödar snabbare men budgeten är begränsad. Dock utökar man sin budget för varje insekt man lyckas döda. Stora insekter ger generellt mer coins än små. Man kan också använda sina coins till att “fylla på” växternas gifthalt så att de dödar ännu effektivare. De får då en lysande färg.

Spelet består av flera nivåer och blir mer och mer utmanande allteftersom. När man kommer till vissa nivåer får man tillgång till olika hjälpmedel som diverse verktyg att döda insekterna med. Dessa hjälpmedel har dock en gräns i fråga om hur mycket de får användas och när de utnyttjats till max förlorar man dem. Därför gäller det att använda dem sparsamt och förnuftigt.

Grand Defense är inte ett avancerat spel och man behöver inte sätta sig in i en massa krångliga regler. Även om man måste vara alert under hela spelets gång och spelet får en djupt engagerad så är det ändå ett onlinespel som passar i stunder då man vill ha lite avkoppling.