Faerie Alchemy

Ett tetris- tillika pusselinspirerat spel som går att spela via webbläsaren är Faerie Alchemy. Detta flashspel passar den som vill behöva tänka lite utan att sätta hjärnan på alltför stora kraftprov och utan att behöva känna stress. I Faerie Alchemy sätter man, till harmonisk och avslappnande djungelmusik i bakgrunden, ihop olika figurer på liknande sätt som man i Tetris sätter ihop block. Det finns ett spelfält, som från början är tomt, och det finns figurer som ska placeras i spelfältet från botten till “tak”.

Liksom i Tetris gäller det att taktiskt placera figurerna med varandra på ett utrymmessparande vis så att spelfältet inte blir överfullt och saknar plats för nya figurer. Skillnaden jämfört med Tetris är förutom figurernas utseende bland annat att figurerna inte faller ner av sig själva. Därför kan man ta det betydligt lugnare i Faerie Alchemy än vad man kan göra i Tetris.

Inte heller frigörs utrymme enligt principen om rader. Figurerna kommer parvis. De är inte alltid samma sorts figurer i ett par utan ofta två olika. Man ges möjlighet att justera de enskilda figurernas position i paret innan man låter dem falla ner till de övriga figurerna. När tre eller flera likadana figurer genom sin placering kommer i kontakt med varandra försvinner de från spelfältet och utrymme frigörs.

I samband med att figurer försvinner från spelfältet ramlar ibland ovanstående figurer ner och har man tänkt till i förväg vid placeringen eller har lite tur så sammanfaller dessa med andra likadana figurer och frigör ännu mer utrymme. För varje par av figurer man placerar i spelfältet får man poäng och poängen växer därmed i takt med spelets fortskridande. Har man inte lyckats hindra spelfältet från att bli överfullt avslutas omgången och man förlorar.

Faerie Alchemy kan anses vara ett utmärkt avkopplingsspel. Man blir något harmonisk av att spela det och man sätter sig snabbt in i hur det fungerar.