Blackjack

Blackjack är i grunden ett hasardspel som man spelar med spelkort på kasinon. Det har främst varit vanligt i USA. På nätet kan blackjack spelas gratis men många Blackjack online kräver liksom blackjack i verkligheten en riktig insats. På motsvarande sätt består den eventuella summan man vinner också av verkliga pengar. Att satsa pengar på spel är sällan bra men om man nu känner för att göra det är det A och O att ha koll på spelreglerna.

Blackjack spelas mellan en så kallad “bank” och ett antal spelare. Banken representeras av en croupier som också är den som delar ut korten spelarna och banken ska ha i varje omgång. Före varje omgång ska spelarna lägga sin insats. Varje speldeltagare inklusive banken får två kort från en eller flera kortlekar som blandats. Spelarna måste hålla båda dessa kort synliga men banken behöver bara visa ett av sina. Varje kort motsvarar det värde kortet visar förutom de klädda korten som alla motsvarar värdet 10 och esset som oftast motsvarar värdet 11. Spelarna har rätt att begära fler kort än de två och målet är att komma upp i ett högre värde än vad bankens kort motsvarar vilket ju i och med det dolda kortet är okänt. Utmaningen består i att värdesumman av ens kort samtidigt inte får överstiga 21.

Det handlar alltså om att välja mellan att inte begära några mer kort och därmed så att säga “stå kvar”, eller att öka på summan genom att ta ett till kort. Flera kort kan man välja ända tills man får 21 eller förlorar genom att överstiga 21. När alla spelare är nöjda med sina val så visar croupieren bankens dolda kort. Om summan av bankens kort är lägre än 18 så måste banken dra fler kort ända tills värdet kommer upp i 18 eller mer.

När banken dragit det kort som fått summan att komma upp i eller passera 18 och då spelarens summa är högre utan att överstiga 21 vinner spelaren en summa motsvarande insatsen. Om spelaren fått 21 på given vinner denna insatsen multiplicerat med 1.5.