Vad är flashspel?

Ibland har man kanske inte lust att köpa ett spel, och har man en långsam dator eller ett långsamt Internet kan det vara tröttsamt att behöva ladda ner ett spel från Internet eller installera det på hårddisken. Man kanske har dåligt med utrymme på hårddisken eller så känner man kanske helt enkelt att man snabbt vill kunna hoppa mellan olika spel. Då är det bra att det finns flashspel.

Flashspel kan man nämligen spela direkt i sin webbläsare. De behövs oftast inte laddas ner till hårddisken och tar därmed ingen plats på datorn. Spelen kallas för flashspel eftersom de är gjorda i Adobe Flash. Oftast är spelen enkelt utformade i 2D-miljöer men på senare tid har det kommit mer avancerade spel i 3D. Det finns väldigt många olika sorters flashspel på Internet inom alla möjliga kategorier man kan tänka sig. Eftersom de är relativt lätta att göra och inte kräver särskilt mycket ansträngning kan man hitta de mest skilda spel på Internet.

För 10 år sedan spelades flashspel främst på olika hemsidor, och det görs det fortfarande i stor mån, men det kanske vanligaste idag är att man spelar på sin surfplatta eller direkt i sin mobil. Spelen är ofta ganska små och påminner om de tidiga elektroniska spelen där uppgifterna är ganska enkla, att man ska skjuta ner något eller samla på sig något som till exempel PAC-MAN eller Snake.

Eftersom spelen är gjorda i Adobe Flash krävs det ofta att man har flash’s insticksfil installerad för att det ska vara möjligt att spela spelen. Det finns dock även andra mjukvaruplattformar som klarar av att hantera spelen.

Spelen går ofta att spela antingen för sig själv eller mot andra spelare på Internet. Spelar man mot andra tävlar man ofta om vem som har mest poäng. Poängsystem förekommer i stort sett alltid inom flashspel.